Терминологичен речник

Речник на основните термини в пивоварството

Търсене в речника
Започваща с.. Съдържа Точен термин
Термин Описание
САТУРАЦИЯ

технологичен метод за изкуствено насищане на пивото с въглероден диоксид, който оказва положително въздействие върху органолептичните му свойства, повишавайки резливостта и подобрявайки неговата пенливост.

СЕЛЕКЦИОНИРАНЕ НА ДРОЖДИ

системно и целенасочено отглеждане на дрождеви раси и разновидности при специални условия с цел подчертаване на определени техни физиологически качества.

СЛАДКА ПИВНА МЪСТ

течната фаза на озахарената малцова каша. Тя представлява воден разтвор на екстрахираните вещества от малца и съдържа малтоза, глюкоза, декстрини, продукти от разграждането на белтъчините, дъбилни, багрилни вещества и други.

СМИЛАНЕ

технологична операция в пивоварството, състояща се в раздробяване зърната на малца и на немалцуваните житни суровини до по-дребни частици с цел повишаване екстрахируемостта на съдържащите се в тях разтворими вещества.

СМОЛИ МЕКИ

полимери на окислените продукти на хумулоните и лупулоните. Участват при формиране на горчивината и пенообразуващата способност на пивото.

СМОЛИ ТВЪРДИ

полимеризирани продукти, които се получават при окисляване на меките смоли при неправилно сушене и съхраняване на хмела.

СТАБИЛИЗАЦИЯ

придаване на устойчива прозрачност на пивото и отстраняване на причините за поява на помътнявания от различно естество. Тя бива биологична и колоидна.

СТЕРИЛНО ФИЛТРУВАНЕ

филтруване на пиво, при което наред с отстраняването от разтворите на колоидни частици и суспензия, се постига и отделяне на микроорганизмите и на техните спори.

СУШЕНЕ НА МАЛЦ

технологичен процес представляващ термична обработка на покълнал ечемик, с която се цели подобряване на съхраняемостта му, промяна на химичния състав на малца, повишаване на крехкостта на коренчетата и други.

Пътешествието на бирата

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.
  • Image Slideshow
  • Image Slideshow
  • Image Slideshow
  • Image Slideshow
  • Image Slideshow
  • Image Slideshow