Новини При умерена консумация от бирата не се пълнее

При умерена консумация от бирата не се пълнее

142 научни изследвания доказват, че пивото намалява риска от редица заболявания

София, 27 октомври 2009 г. Бирата не е виновна за напълняването и «биреното коремче». Противно на широко разпространеното мнение, че от пивото се пълнее, вече има научни доказателства, които опровергават това твърдение. Бирата не съдържа мазнини и холестерол, а ниското съдържание на прости захари и алкохол я прави една от най-ниско калоричните напитки. За сравнение, в 100 г светло пиво се съдържат 43 калории, а в безалкохолната бира - едва 18. В същото количество трапезно вино те са 84, в спиртните напитки – 250, в ликьорите - 320. Според диетолозите причина за „коремчето” е не напитката, а придружаващите я висококалоричните и богати на мазнини храни.

Учените са категорични, че влияние върху теглото оказва и моделът на пиене. Едно от изследванията в тази насока доказва, че рискът от затлъстяване е с почти 30% по-нисък при хората, които умерено консумират пиво ежедневно, в сравнение с тези, които изпиват същото количество, но за по-кратък период от време.

Тези и други коментари за пивото, основаващи се на 142 научни публикации, са включени по инициатива на „Пивоварите на Европа” в специализирана брошура за ефекта от умерената консумация на бира. У нас българското издание ще бъде разпространено през ноември от Съюза на пивоварите, включително и на сайта www.pivovari.com.

„Желанието ни е да предоставим научнообоснована информация, за да запознаем потребителите с полезния ефект от умерената консумация на бира. Единствено при това условие тя не само не представлява риск за здравето на възрастните, а дори е полезна”, коментира Владимир Иванов - председател на Съюза на пивоварите в България. „Включените в брошурата данни и научни заключения нямат за цел да насърчат въздържателите да консумират бира от здравни съображения. Ние подчертаваме, че върху здравословния начин на живот ключово влияние оказват и редица други фактори: режим и начин на хранене, спортуване, почивка, семейство, приятели, работна среда и пр.”

Изданието представя на достъпен за масовата публика език нови факти за позитивното въздействие на пивото върху различни страни от здравословния стил на живот на хората в зряла възраст. Сред основните от тях са доказателствата, че съставките на бирата намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет, остеопороза, деменция, камъни в жлъчката, болест на Паркинсон, метаболитен синдром и др.  

По данни на Световната здравна организация (СЗО), допустимата дневна доза алкохол за жените е 0,20 г., които се равняват на 0, 5 л бира (стандартна бутилка), а за мъжете - 0,40 г. алкохол, т.е. две бутилки пиво.  

Проведени са множество изследвания, които се опитват да сравнят ефекта от консумацията на бира, вино и спиртни напитки, за да се установи дали те имат еднакво влияние за намаляване риска от исхемична болест на сърцето - по данни на СЗО - до 30% средно. Учените стигат до заключението, че очевидно превантивното въздействие се дължи на самия алкохол.Изследванията на населението показват, че напитката, която най-масово се консумира в съответния регион, „демонстрира” и най-голям положителен ефект. В Германия и Чехия например, медицинските тестове потвърждават благотворното влияние точно на пивото.

Пивото е един от малкото чисти продукти, който се произвежда от изцяло натуралните малц, ечемик, хмел, бирена мая. Тези съставки осигуряват на почитателите му редица полезни вещества, сред които антиоксиданти, витамини - особено от групата В, основни минерали. Бирата е богат източник на силиций, има високо съдържание на калий и магнезий, съчетано с нисък процент на натрий и калций. В зависимост от вида й, две чаши бира осигуряват средно около 20 - 30% от препоръчителната дневна доза фибри, които се извличат от клетъчните стени на ечемика. Чрез малца и хмела се доставят на организма антиоксиданти, които в бирата са два пъти повече от бялото вино, но само наполовина от наличните в червеното. Усвояването им от организма чрез пивото обаче е значително по-бързо и лесно. Всички тези доказателства за здравословния ефект от кехлибарената напитка се отнасят и за безалкохолната бира. 

Изследванията върху здравето и съставките на бирата продължават и в момента. Една от насоките, в която работят учените, е да установят в извънлабораторни условия дали потенциално полезните съставки на напитката могат да се използват за превенция на различни заболявания.

Допълнителна информация:

Всички учени, „Пивоварите на Европа” и Съюзът на пивоварите в България уточняват, че позитивните въздействия на бирата са само в случаите на умерена и разумна консумация. Пивоварната индустрия е първата в страната, която през 2005 г. въведе саморегулаторни правила и система за отговорен маркетинг и реклама.

Зад инициативата стоят всички членове на СПБ - ”Болярка - ВТ” АД, “Загорка” АД, “Каменица” АД, “КарлсбергБългария” АД и “Ломско пиво” АД, „Тримекс сервиз”.

Медийни партньори на кампанията са в. Анонс, в. Монитор, кулинарният портал Бон Апети, Dir.bg, и радио N-JOY.

Анонс   Бон Апети   Dir.bg   в-к Монитор   радио Njoy

Пътешествието на бирата

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.
  • Image Slideshow
  • Image Slideshow
  • Image Slideshow
  • Image Slideshow
  • Image Slideshow
  • Image Slideshow